Eve yemekli misafir çağırmayı seviyorum. Ailemiz de kalabalık olduğu için en ufak bir toplanmada 12 kişi oluyoruz. Bu sayede kalabalık misafire yemek hazırlama konusunda bayağı deneyim kazandım. Çalışıyor olsak da şenlikli sofraları ve evde pişmiş özenli yemekleri ihmal etmememiz gerektiğini düşünüyorum.
Bu alanda çok iddialı olmasam da edindiğim deneyimleri ve ipuçlarını paylaşmak istedim. Yemekli misafir korkulacak bir şey değil, yeter ki planlamayı iyi yapın.
1) Menüyü üç gün önceden oluşturun. Menüyü belirlemek planlama ve alışveriş için kritik. Menüdeki yemekleri bir kağıda yazın ve alışveriş listenizi de menüye göre oluşturun. Sebze,meyve dışında baharat gibi detayları da alışveriş listenize yazmayı unutmayın. Alışverişi de sakın son güne bırakmayın, önceden yapın.
2) Menü hazırlarken misafirler kadar kendinizi de düşünün. Menüyü seçerken misafirlerinizin yaşları ve ağız tatları çok önemli. Kimi erkekler et olmayan bir sofradan aç kalkıyor. Çocuk misafiriniz varsa onlar için mutlaka pilav ya da makarna bulundurun.
Menüye kendi sevdiğiniz yemekleri koyun. İnsan sevdiği yemekleri daha güzel pişirir.
Mümkünse daha önce yapmadığınız bir yemeği denemeyin. Tatsız bir sürprizle karşılaşmayın.
Fazla uğraşmalı ya da son dakika pişirilmesi gereken bir yemek seçmeyim. Amaç sevdiklerinizle biraraya gelmek, kendinizi perişan etmek değil.
3) Menünüzün bir teması olsun. Şimdi böyle yazınca komik oldu ama menü belirlemek gerçekten zor iş. Kafanızda Türk yemekleri, İtalyan ya da meyhane gibi bir tema belirlerseniz yemek seçimi yapmak daha kolay olur.
Benim menümde çorba, zeytinyağlı/meze, salata, ana yemek ve tatlı olur. Pilav, makarna ya da börek mutlaka olmalı.
Aynı tadı çok fazla tekrar etmemelisiniz. Tavuk suyu çorba varsa, ana yemeğiniz tavuk olmamalı. Yayla çorbası yaptıysanız mezelerinizin hepsinde yoğurt kullanmayın.
4) Zeytinyağlıları bir gece önceden pişirin. Bu hem lezzet hem de az yorulmanız için önemli. Zeytinyağlıların tadının oturması için bir gece beklemeniz lazım. Ben çorba ya da mezeleri de bir gece önceden yapmayı tercih ediyorum. Böylece davet gününe bir tek ana yemek ve tatlı kalıyor.
5) Fırın yemekleri hayat kurtarır. Balık, tavuk ya da et. Marine edin, fırına koyun ve unutun. Az uğraşmalı ve garantili fırın yemekleri davetler için ideal tercih.
6) Sarımsaklı yoğurt candır. Dünyadaki en şahane sosun sarımsaklı yoğurt olduğuna inanıyorum. Neyin üstüne döksem nefis oluyor. Patlıcanla karıştırın, kerevizle karıştırın, havuçla karıştırın. Her şekilde kolay ve nefis.
7) Terbiyeli çorbalardan kaçının. Terbiye müthiş lezzet kazandırır ama tekrar ısıtmamanız gerektiği için son dakikada hazırlamanız lazım. Bu nedenle iki ayağınız bir pabuca girebilir. Benim tercihim tarhana, yoğurt ya da mercimek gibi daha kolay seçimler.
8)Servisi planlayın. Kalabalık davetlerde bir kişinin servise ve kirli tabakları toplamaya yardımcı olması iyi olur. İçki içilecekse yeteri kadar buz olduğundan ve kadehlerin hep dolu olduğundan emin olun . Yemek masasının yanına ekmek, su, ekstra peçete gibi gerekli malzemeleri hazırlayın
9) Tatlı seçimi çok kritik. Misafirleriniz bir şey getirmek istiyorlarsa seçimi siz yapın, onlara bırakmayın. İçki ya da tatlı seçimini siz yapın. Yoksa uğraşarak yaptığnız tatlınınız gelen baklavanın yanında sönük kalabilir. Tatlıyı da önceden pişirilebilir bir tariften seçin. Sufle muhteşem bir tatlı ama kalabalık davetler için pek uygun değil.
10) Rahat olun. Yemeğinizin altı tutabilir, tuzu az ya da çok olabilir. Önemli olan sevdiklerinizle birarada olmak, aşçılık yeteneklerinizi sergilemek değil. Misafirleriniz de esas olarak sizi görmek için evinizdeler. Stres olmak yerine, rahatlayın, gülümseyin, dostlarınızla birarada olmanın tadını çıkarın.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilfaydalı bir yazı olmuş gerçekten;teşekkürler.:)
YanıtlaSilYazdığınız tüm maddeleri bilsem de misafir geleceği zaman paniklemekten kurtulamıyorum. Bu şekilde toparlamanız çok iyi olmuş. özellikle 10. madde çok önemli :) yazdırıp dolabıma astım. teşekkürler...
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim. Siz de ipuçlarınızı eklerseniz yazı daha da faydalı olacaktır.
YanıtlaSildefne harika bir yazı olmuş bu yazı, misafir ağırlama öncesi ilaç gibi geldi;)
YanıtlaSil