21 Şubat 2012 Salı

Çocuk Sahibi Olacaklara 'Gerçekçi' Tavsiyeler




1) Kasmayın. Tabii ki her bebek bir mucize ve heyecanlanmakta haklısınız ama hatırlatmak isterim sizin çocuğunuzdan önce milyarlarca bebek doğdu. Doğmak ve büyümek son derece normal bir olay. Rahatlayın.


2) Minik bebek eşyalarına çok para harcamayın. Minnacık bebek kıyafetlerine dayanmak çok zor biliyorum ama ben yine de söyleyeyim: O minik elbiseler, papyonlu gömlekler sadece bir kere giyiliyor. Minyatür spor ayakkabılar da çok tatlı ama bir avuç dolusu para vermeye hiç gerek yok. Zaten biri mutlaka size hediye getirecektir.

3) Hemen bebek odası hazırlamayın. Cicili bicili odaların çok güzel gözüktüğünü biliyorum ama ilk etapta kapsamlı bir odaya hiç gerek yok. Bebek ilk başta sizinle aynı odada yatıyor.( Bazı durumlarda yıllarca)  Sonra gidişata göre oda alırsınız.  


4) Bebeğinizin zekasını geliştireceğim diye bir çuval para dökmeyin. Einstein'in annesinin ona 'Baby Einstein' seyrettirmediğini biliyoruz. En iyi oyuncak en basit ve ucuz oyuncaktır. Bebeğinizin oyuncağa değil, onunla oynayacak anne-babaya ihtiyacı var.


5) Eski hayatınızı tamamen unutmaya hazır olun. Gece gezmeleri, sabah uykuları, saatlerce süren pazar kahvaltıları geride kaldı. Eşinizle sevgili olmaktan anne-baba olmaya terfi ettiniz. Merak etmeyin, eskisinden daha güzel günler bekliyor sizi :)


6) UYUYUN. Uyku depolanabilir bir şey olsaydı, depolayın derdim. En büyük sorununuz uykusuzluk olacak ve belli bir zaman sonra isteseniz de uyuyamayacaksınız. O yüzden vaktiniz varken, uyumanın ve kendi istediğiniz saatte uyanmann tadına varın.


7) Derin nefes almayı öğrenin. O minicik, canınızdan çok sevdiğiniz  bebek zaman içinde büyüyecek ve sabrınızı denemeye başlayacak. Yoga mı yaparsınız, nefes tekniği mi çalışırsınız bilmem ama sakinleşmeyi ve sakin kalmayı öğrenmeniz gerek. Yoksa kendinizi iki yaşında bir bastıbacağa bağırırken bulabilirsiniz.



8)Kayınvalidenizle aranızı iyi tutun. Sadece kayınvalidenizle değil, bebek bakımında yardımcı olabilecek ne kadar tanıdığınız varsa hepsi çevrenizde olsun. Sizin de insan gibi dışarı çıkmaya hakkınız olması için bebeği birilerine bırakmanız lazım.


9) Büyükleri dinleyin. Okuduğunuz modern bebek bakım kitaplarından bir dolu şey öğrendiğinizden eminim ama çocuk bakımında tecrübe her şeydir. Üç kendi çocuğu, üç de torun büyütmüş bir kadın bırakın da deneyimlerini sizinle paylaşsın.


10) Bebek bakım kitaplarına mesafeli yaklaşın. Tabii ki içlerinde faydalı olanları var ama yine de şüpheyi içinizden eksik etmeyin. Alman bebelerine göre olan kurallar  bizim bebelere uymayabilir. Çocuk tek başına uyuyacak diye kendinizi ve bebeğinizi telef etmeyin. 50 sene öncesine kadar bu topraklarda hangi çocuk tek başına uyuyordu? 'Her çocuk kendi kuralıyla doğar'  der büyükler.


11) Tadını çıkarın. Her bebek bir mucize. İlk günler/aylar/yıllar bazen zor geçse de her anın tadını çıkartmak lazım çünkü çok çabuk büyüyorlar. 'Of, bir uyusa ' dediğiniz çocuk bir kaç yıl sonra yüzünüze bakmıyor. Her anın özel olduğunu hatırlayın ve mümkünse kaydını tutun.

1 yorum: