8 Şubat 2012 Çarşamba

Editör Şart

Doğan Yurdakul'un 'Sırların Kavşağında' kitabını yeni bitirdim. Bu satırların yazıldığı sırada Doğan Yurdakul Odatv sanığı olarak tutuklu ve çok ciddi bir sağlık sorunu olmasına rağmen tedavi edilemiyor. Tutukluluk sürelerinin uzunluğu ve en temel sağlık hakkına kavuşamıyor olması da vicdanları yaralıyor.



'Sırların Kavşağında' Haçlı Seferleri'ni konu alan bir tarihi roman. 11. yüzyılda, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında geçiyor. Paris'ten, Anadolu'ya uzanan bir coğrafyada tarihçi-yazar Francis'in hayat hikayesini izliyoruz. Paris, Antakya, Konya'da tarihi yapan ve yazanların mücadelesini izliyoruz. Doğu-Batı, Müslüman-Hristiyan ilişkileri, komplolar ve savaşı kazananların tarihi yazması hatta çarpıtması üzerine bir roman okuyoruz.

Bu dönem ve yaşananlar bu aralar çok ilgimi çektiği için kitaba büyük heyecanla başladım. Ama sonrası ne yazık ki hayalkırıklığı oldu.

Konu enteresan, dönem çok hareketli, Yurdakul'un dili de temiz. Peki neden beğenmedim kitabı? Çünkü kitap iyi bir editöryel süzgeçten geçirilmemişti.

Kitabın hedef kitlesi tam olarak belli değil. Bence gençlere yönelik bir tarih kitabı olarak yazılsa çok ilgi çekebilecekken arada kalmış. Tarih hikayesi mi, aşk hikayesi mi net değil. Bir anda pek çok konuyu birarada anlatmaya çalışıyor. Ayıklansa ve hikayesi netleşse çok daha iyi bir kitap olabilecekken ne yazı ki olamamış.

Aşağıdaki linkte Doğan Yurdakul'un kitapla ilgili bir röportajı var. Kitabın mesajını ve konusunu gayet iyi anlatıyor. Umarım Yurdakul bir an önce özgürlüğüne ve sağlığına kavuşup, yeni kitaplar yazar.

http://www.odatv.com/n.php?n=iste-sirlarin-kavsaginda-romaninin-sirlari-2901121200

Tarih Kitaplarının Vazgeçilmezleri

Tarihi kitapları, özellikle de çok farklı isimler ve karmaşık ilişkiler varsa takip etmek zordur. Bunun için yapılacak çok basit editöryel düzenlemeler var. Yabancı tarih kitaplarında ve romanlarında sıklıkla yapılır.

  • Öncelikle dönemin bir kronolojisine mutlaka ihtiyaç var. İlk Haçlı Seferi ne zaman oldu? Kudüs ne zaman Hristiyanlar'ın eline geçti? gibi sorulara anında cevap verebilecek kadar iyi tarih bilen çok az insan var. Kısa bir kronoloji kitabı takip açısından mutlaka gerekli.

  • 'Kim, kimdir?' bölümü hazırlanmalı.Haçlı Seferleri pek çok ülkenin, soylunun katıldığı ve karmaşık ilişkilerin yaşandığı bir dönem. Aslan Yürekli Richard'ı herkes duymuş olabilir ama Kudüs Kralı ya da Urfa Kontu kimdir, aralarındaki ilişki nedir diye kısa açıklamalar olmalı.

  • Bölgenin haritasına yer verilmeli. Akka neresi, Trablusşam neresi göstermek lazım. Haçlı Seferleri nereden geldi, nereye gitti anlatılmalı.

Bunlar aslında çok basit öneriler gibi gelebilir ama Türkçe pek çok tarih kitabı ya da romanda bulunmuyor. Ben 'Sırların Kavşağında'yı okurken Amin Maalouf'un ' Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri' kitabından faydalandım. Henüz kitabı bitirmedim ama gerçekten müthiş bir eser.

2 yorum:

  1. Ben kitabı 2005'te arkadaşımdan ödünç alarak okudum, çok beğendim. Yıllardır arıyorum kendime de almak için ama bulamıyorum. Siz nasıl temin ettiniz?

    YanıtlaSil
  2. Doğan Kitap tekrar basmış. Kitapçılardan bulamazsanız, İdefix'te de şu an satışta.

    YanıtlaSil