14 Kasım 2011 Pazartesi

Steve Jobs'un Olağanüstü Hayatı





Tarihi şekillendiren kişilerin  hayatını okumak zevklidir. Özellikle de iyi yazılmışsa.  Hem bir dönemi anlarsınız hem de dünyayı değiştiren o kişinin beyninin içinde gezdiğinizi hissedersiniz. Walter Isaacson'un yazdığı Steve Jobs'un biyografisi tam da bu tanıma uyan bir kitap.

Steve Jobs şu an yaşadığımız dünyayı şekillendiren kişilerden biri. Yarattığı ürünler sadece teknoloji değil, sanat dünyasını da değiştirdi. Zaten onun en sevdiği ürünler mühendislik ve sanatı birleştiren ürünler. Bir sanat eseri gibi görünen bilgisayarlar, tasarım müzelerinde sergilenen müzikçalarlar yaratmayı sevdi. Bir mühendisten çok bir sanatçının duyarlılığına sahipti.

Kompleks bir karakter



Yaratıcı, mükemmeliyetçi, vizyoner ve dahi... Bunlar onun olumlu yanları. Bir de karanlık yüzü var. Kinci, takıntılı, kaba, dikkafalı ve başkasının sorunlarına ilgisiz. Ayrıca sevgilisinden olan çocuğunun kendisinden olduğunu  yıllarca kabul etmeyen ve çocuğun ABD'nin %28'inden olduğunu iddia edebilecek kadar adi biri.

Kafasının dikine gitmesi ve gerçekliği kendine göre çarpıtması müthiş ürünler yaratmasını sağlamış. Ama aynı zamanda kansere ve tedavi yöntemine inanmadığı için ameliyat olmaya 8 ay sonra ikna olmuş.

Yaşadığımız dünyayı şekillendirdi

Kitapta evlat edinilmesinden, hippi dönemine, Hindistan ziyaretinden üniversiteyi  bırakmasına  kadar onu şekillendiren en önemli dönemler detaylı olarak anlatılmış. Zen inancı Jobs'un  düşüncelerinde odaklanmasında ve ürünlerinde sadeliği öne çıkartmasında çok önemli. Bir dönem yoğun kullandığı LSD ise yaratıcılığını körüklüyor.

Ürünlerin yaratılış hikayesini okumak tarihe şahit olmak gibi. İki gencin bir garajda yarattığı bilgisayar tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Bill Gates ve Jobs arasındaki ilişki şu anda kullandığımız bütün programları etkiliyor.

Kitapta beni şaşırtanlar:


  • Steve Jobs ile Joan Baez'in sevgili olması
  • Steve Jobs'un kabalıkları
  • Steve Wozniak'ın çok iyi kalpli olması
  • Jobs'un ne çok ağladığı
  • Jobs'un her ürünle ve iş modeliyle ne kadar detaylı ilgilendiği ve her şeye hakim olması
  • Apple'den kovuluşundan ders çıkartması ve küllerinden doğmayı başarması
Kitap içinden en az üç kitap çıkacak kadar çok malzemeye sahip. Bir roman karakteri kompleksliğine sahip Jobs hakkında eminim daha çok kitap yazılacak. Onun farklı sektörlere etkisi ve dehası daha çok tartışılacak.

Bende kalan son duygu : Apple'ın Jobs'suz işi çok zor. Onun yaratıcı dehasının yerini doldurmak imkansız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder