26 Mart 2012 Pazartesi

Tarihi Roman Sevenlere; Boğaz Çocuğu

Ayağı alçıya aldırıp, yatağa çakılınca  kitap okumaya bol vaktim oldu. Havaların nefis olmasına rağmen evde kalmak beni üzse de işe pozitif yanından bakmakta fayda var.

Haftasonu kitabım, Caroline Bongrad'ın 'Boğaz Çocuğu' oldu. 17. yüzyılda İstanbul'da başlayan ve Amerika'ya kadar uzanan tarihi bir roman.

Kitabın kahramanı Antilogus  varlıklı bir Rum ailenin oğlu olarak doğar ama doğuştan sünnetli olması babası tarafından bir lanet olarak görülür ve terkedilir. Antilogus Yahudi bir çift tarafından evlat edinilir ve macera başlar.

Romanda başta Yahudilik olmak üzere dönemin adetleri, yemekleri, şarkıları üzerine pek çok bilgi edinmek mümkün. İstanbul, Balat, Galata tasvirleri son derece canlı. Tabii ki bu bir roman ve kurmaca ama Sabetay Sevi'den, Osmanlı padişahı  4.Mehmet'e pek çok gerçek karakter de karşımıza çıkıyor.
Belli ki yazar çok detaylı bir ön çalışma yapmış.Karagöz oynatıcılığından, tütün yetiştirmeye ve Kızılderili  adetlerine pek çok konuda eğlenceli bilgiler var.

Antilogus'un İstanbul'da başlayan hayatı nasıl Amerika'ya uzanıyor burada anlatarak işin heyecanını kaçırmayayım.

Tatil kitabı ya da sürükleyici bir tarihi roman arayışındaysanız ' Boğaz Çocuğu' son derece uygun. Can Yayınları'ndan  çıktığı için çevirisi de temiz.

Tarih meraklılarına tavsiye ederim.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder