10 Ekim 2011 Pazartesi

Mutfakta Erkek Var





Yemek kitaplarını ya da yemek üzerine yazılmış anı kitaplarını seviyorum. Hele yemek kitapları anılarla süslüyse ve yazarın da iyi bir dili varsa o kitaplar tadından yenmiyor.

Bu aralar basında da çok bahsedilen bir kitap var. Deniz Alphan'ın yazdığı:  'Mutfakta Erkek Var'. Alphan yemek yapmaya meraklı 28 erkekle , yemek üzerine detaylı sohbetler yapmış. Seçtiği erkekler Mehmet Yılmaz, Mehmet Barlas ve Ferzan Özpetek gibi ünlü isimler. Konuştuğu erkekler mutfağa nasıl merak saldıklarını, yemek pişirmeyi nasıl ve kimden öğrendiklerini ve stillerini anlatıyorlar. Tabii ki yemek tarifleri de veriyorlar.

Formatı çok başarılı buldum. Çok rahat okunuyor. Fotoğraflar şık ve rahatlatıcı. Sadece tariflerin bazılarını anlamak zor. Hiç bir ölçü kullanılmadan verilen tarifler var.

Bu kitapta konuşulan erkeklerin genel özelliği büyük ailelerden gelmeleri, geniş aile sofralarında büyümeleri, yemek pişirmeyi ilk olarak anneanne ya da babaannelerinden görmeleri. Genellikle tatlı yapmaya meraklı değiller ve tarifleri körükörüne takip etmek yerine yaratıcılıklarına güveniyorlar. Michelin yıldızlı restoranlara gidiyorlar ama asıl favorileri klasik Türk yemekleri.

Tabii ki hepsi birbirinin aynı değil. Oray Eğin bu prototipin çok dışında. Tasarım kökenli olanların yemeğe yaklaşımı da çok farklı.

'Mutfakta Erkek Var'enteresan ipuçları, baharat kullanımları, anektodları ile yemekseverlerin seveceği bir kitap. İçinde denemeyi düşündüğüm bir kaç tarif de var. Daha ne olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder