21 Haziran 2011 Salı

Nefis Yemek Kitapları Aldım

Bu blogu yazmaya başlarken asıl amacım okuduğum romanları yazmaktı. Ama ne oldu bilmiyorum, bu aralar pek roman okumaz oldum. Polisiye okumaya bile ara verdim. 'Peki ne okuyorsun? derseniz; yemek kitabı okuyorum:) Evet, bayağı yemek kitabı ve tarif okuyorum.

Eski okurgan günlerinde (hey gidi günler)yemek kitabı okumak, kitabı sadece fayda için okumak anlamında kullandığımız bir metafordu. Öcal'ın kulakları çınlasın. Neden Proust okuyoruz diye aramızda tartışırken, konu dönüp dolaşıp yemek kitabı okuma örneğine gelirdi. Yemek kitabı okumak direkt amaca hizmet eden bir iş olarak görülürdü.

Bense yemek kitaplarını sadece tarif okuyup, yemek yapmak için okumuyorum. Çünkü artık yemek kitaplarında sadece tarif yok. En azından ben onları çok okumuyorum. Benim sevdiğim yemek kitapları yazarların anektodlarla süslediği, yemek kültüründen örnekler verdiği, kişilikli kitaplar.
Bir de yeme-içme kültürüne dair kitaplar var ki onlara ayrı bir düşkünlüğüm var. Özellikle İstanbul yemek kültürüne meraklıyım.

İstanbul'un Lezzet Tarihi


Artun Ünsal'ın eşi ile beraber yazdığı 'İstanbul'un Lezzet Tarihi ' bu nedenle bana çok hitap etti. Artun Hoca hem tarihi kaynaklardan yola çıkarak İstanbul'un binlerce yıllık yeme- içme kültürünü yazmış, hem de İstanbul mutfağından nefis tarifler vermiş. Kitapta, çok hoş alıntılar, resimler mevcut. Tarifler de enteresan. Ben ne zamandır denemek istediğim Terbiyeli Bakla Çorbası'nı yaptım ve çok beğenildi.

Kazı Başkanının Karavanası


Bu aralar okuduğum diğer bir anı-yemek kitabı da Muhibbe Darga'nın 'Kazı Başkanının Karavanası'. Türkiye'nin ünlü Hititologlarından Darga hem kazılarda pişirdiği yemekleri hem de ev davetlerinde sunduğu özel lezzetlerin tariflerini vermiş. Yemekler kadar anıları da hoş. Samimi ve renkli bir yemek kitabı.
Can Yayınları'nın 'Kırk Merak' isimli yeni serisinden çıktı bu kitap. Can Yayınları'nda da enteresan bir kabuk değişimi söz konusu.

Funda'nın Mutfak Rehberi



Son aldığım yemek kitabı ise Alev Alatlı'nın 'Funda'nın Mutfak Rehberi' oldu. Alev Alatlı'yı daha çok annem okur. Büyük bir hayran kitlesi olduğunu da biliyorum ama ben hiç okumadım. Yine de yemek kitabını aldım. 100 menü ve 700 tarife yer veren çok kapsamlı bir kitap. Özel günlere yönelik pek çok menü var. Ama bu günler sadece yılbaşı ya da bayram ile kısıtlı değil. 29 Ekim'den, Çanakkale'nin kurtuluşuna, Antep gününden Yahudi yılbaşısına kadar çok farkı menüler var. Tabii hem bu kadar hamarat olup, hem de bu kadar çok okuyup yazdığı için Alatlı'yı kıskanmamak mümkün değil.

Alatlı başta kızı Funda olmak üzere bütün çalışan kadınlar için yazmış kitabını. İpuçları ve önerilerle de renklendirmiş. Mutlaka deneyeceğim tarifler var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder