9 Şubat 2016 Salı

Bursa'da Çocuklarla Zaman



Şubat tatilini fırsat bilerek Kuzey ve Zeynep'le annemleri ziyarete gittik. Her zamanki duraklarımıza yenilerini eklediğimiz, Bursa'nın farklı noktalarını gezdiğimiz güzel bir gezi oldu. Bursa; İstanbul'dan günübirlik ya da bir gecelik seyahatlerin yapılabileceği kadar yakın. Çocukların yaşına ve ilgisine göre farklı rotalar çizilebilir. Ama bütün turlarda olması gereken bir numaralı yer; Hayvanat Bahçesi.

Bursa Hayvanat Bahçesi


Bursa Hayvanat Bahçesi gerçekten modern ve güzel bir hayvanat bahçesi. Hayvanlara mümkün olduğu kadar gerçek ortamlarına yakın yaşam alanlar sağlanmaya çalışıyor. Hayvanların tutsak olduğu fikri hep aklımın bir köşesinde olsa da eski hayvanat bahçelerinden çok daha iyi olduğunu kabul etmek gerek. 1998' de açılan hayvanat bahçesinde maymun, zebra, kaplan, zürefa gibi bulunabilen hayvanlar  dışında Güney Amerika' dan gelme Tapir, Kapibara gibi hayvanlar da var. Güney Amerika ve Avustralya' dan gelen hayvanları görmek evrime olan inancımı pekiştirdi. Farklı coğrafyalarda bambaşka canlılar üremiş. Maymunları izlemek de çok eğlenceli. Aile içi ilişkileri, miniklerin yaramazlığı ve hareketleri atalarımızın ortaklığını anımsatıyor. 




Benim en çok etkilendiğim hayvan ise Sibirya Kaplanı oldu. Camın arkasından bile ürkütücü ve etkileyici bir görünümü var. 

Kuşlar, sürüngenler için de özel bölümler var. Penguenlerin kısmı ise inşa halinde. 

Hayvanat Bahçesi hem çocuklar hem büyükler için eğlenceli. Hayvanların beslenme saatlerine denk gelirseniz, kaçırmayın. Hayvanat bahçesinde rahatlıkla iki-üç saat geçirebilirsiniz.  İstanbul'dan gelince şehre hiç girmeden ulaşabildiğiniz için de çok pratik bir yolculuk. Özdilek'i geçince sağa dönen İzmir yolu üzerinde Hayvanat Bahçesi levhalarını görebilirsiniz. 

Çocuklar çok yorulmadıysa yandaki Botanik Parkı' nı da gezin. Özellikle haftasonları piknikçiler nedeniyle çok kalabalık oluyor, bu nedenle erken gidin. 

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi


Her yaştan çocuğun ve araba meraklısının ilgisini çekebilecek bir müze; Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi. 



Şehrin en eski yerleşim bölgelerinden İpekçilik'te eski İpeker fabrikasının yerine kurulmuş araba müzesi. Geçmişte Bursa' nın en büyük geçim kaynağı ipekçilik iken, şimdi yerini oto-sanayinin aldığının başka bir kanıtı. Müzede hem 2600 yıl öncesindeki bir tekerlek var hem de Tofaş'ın ürettiği son model arabalar. Tarihten bugüne Anadolu'daki tekerlek ve arabacılık teknolojisinin gelişimini görebiliyorsunuz. Çocuklar için farklı yaşlara uygun etkinlikler de düzenleniyor. 




Müzenin bahçesi de çok güzel ve eski Bursa'dan kalan huzuru yansıtıyor. Müzede ayrıca geçici sergiler de düzenleniyor. Bizim şansımıza 'Zeki Müren Sergisi' vardı. Zeki Müren'in çocukluğundan başlayarak tüm hayatını resim, belge, film ve ünlü kostümleriyle anlatan zengin bir sergi. Bursa' nın en ünlü evlatlarından biri olan Müren bu sergiyle memleketine dönmüş. 

Muradiye Külliyesi 


Çocukları yeterince eğlendirdikten sonra büyüklere özel ilgi alanlarına gelebiliriz. Bursa'nın tarihi bölgelerinden Muradiye' de bulunan Muradiye külliyesi geçtiğimiz yıllarda restore edildi. Son dönemde rasladığımız özensiz ve baştan savma restorasyon çalışmaların aksine son derece özenli ve sonucu başarılı bir çalışma yapılmış. 








Muradiye Külliyesi Bursa' da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliye. İkinci Murad tarafından yaptırılan külliyede cami, medrese ve hamam da var. Ama en çok ilgiyi türbeler çekiyor. İkinci Murad' ın türbesi vasiyet ettiği gibi 'Allah'ın rahmetinin doğrudan üstüne yağmasını sağlayan' şekilde bir bölünü açık yapılmış. 

Muhteşem Yüzyıl'ın toplum üstündeki etkisi hala sürüyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın boğdurttuğu oğlu Şehzade Mustafa' nın türbesine ilgi büyük. 

Fatih'in oğlu ve efsanelere konu olan Cem Sultan da burada gömülü. 

Türbeler çinicilik başta olmak üzere, kalemişleri ve ahşap işlemeciliğinin en güzel örneklerine sahip. Cenneti dünyaya yansıtmak istercesine renkler , semboller rengarenk bir dünyayı yansıtıyor. 



Külliyenin içindeki mezarlık bölümünde de mezar taşları düzenlenmiş ve temizlenmiş. Keşke bu taşlar da okunarak, açıklamaları detaylı olarak yazılsa. 

Osmanlı İmparatorluğu' nun kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi' nin türbeleri ise Muradiye' de değil, Tophane 'de. 'Diriliş; Ertuğrul' nedeniyle olabilir; türbeler çok yoğun. 

Tophane'deki parktan Bursa' yı tepeden seyredebilirsiniz. Fakat bu güzel bir manzara değil ne yazık ki. Şehre, yeşile ve tarihe ihaneti kendi gözlerinizle görebileceğiniz, içiniz acıtan bir manzara. Özellikle Fomara tarafına yapılan Toki blokları şehrin bağrına vurulan hançer gibi. 



Bursa' da gezilip görülecek yerler tabii ki bunlarla kısıtlı değil, Uludağ, Mudanya, Cumalıkızık köyü, Gölyazı - Uluabat gölü, Yeşil, Emir Sultan, Ulucami ve çevresi  ilginize göre seçebileceğiniz yerlerden sadece bazıları. Şehir içinde otopark sorunu var, o nedenle toplu taşımayı tercih edin. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder