1 Kasım 2010 Pazartesi

Behzat Ç.; Türk Polisiyesinin Anti-Kahramanı

Doğruya doğru; Emrah Serbes'ten ve onun anti-kahramanı Behzat Ç. 'den dizi başlayana kadar haberim yoktu.
Bir pazar gecesi tesadüfen televizyon ekranında depresif, küfürlü konuşan, ekibi kendisi gibi eksantrik tiplerden oluşan başkomiser Behzat Ç.'ye rastladım. Çok gerçekti, acıklı ve aynı zamanda çok komikti.Çok etkilendim.  Türk televizyonlarında daha önce buna benzer bir şey görmemiştim.
Tabii ki internette yapılan kısa bir araştırma Behzat Ç.'nin dizi kahramanı olmadan önce roman kahramanı olduğunu öğrenmemi sağladı.
81 doğumlu yazar Emrah Serbes'in iki romanının kahramanıydı psikopat polisimiz.Ankara'da okuyan yazarımız fon olarak da bu şehri seçmiş ve 'hayata karşı işlenen suçlar uzmanı' Behzat Ç.'yi yaratmıştı.

Başarılı bir ilk roman; 'Her Temas İz Bırakır'
Gidip Serbes'in tüm kitaplarını aldım. Behzat Ç. ilk olarak 'Her Temas İz Bırakır'da ortaya çıkmıştı. Her Temas İz Bırakır bir ilk roman olarak başarılı. Sadece ana karakter değil, yan karakterler de iyi çalışılmış. Diyaloglar gerçekçi, kitap akıcı. Polisiye örgüsü ise karakter yaratımı kadar başarılı değil. Hikaye bir yerde dağılıyor, sonra da basit bir finalle bitiyor. Türk polisiye romanındaki etkileyici final sorunu burada da yaşanıyor. Ama yine de okumaya değer.

Oturmuş bir polisiye; 'Son Hafriyat'
İlk romanın ardından hemen serinin ikinci kitabına başladım. 'Son Hafriyat'  başrolünde arıza başkomiserimizin olduğu bir seri katil hikayesi. Karakterler daha da oturmuş,yeni karakterler ortaya çıkmış.Yan karakterler arasında hafızalardan çıkmayacak tiplemeler var. 
Ayrıca  bu defa olay örgüsü de daha iyi. Konu dağılmadan, gereksiz dallanıp budaklanmadan adım adım ilerliyor. Serbes  gelecekte çok daha iyi romanlar yazacağının işaretini veriyor.

Ergen dünyasına içeriden bakış; 'Erken Kaybedenler'
Behzat Ç. serisi şimdilik bu kadar ama Emrah Serbes'in bir kitabı daha var. 'Erken Kaybedenler' ergen erkek çocuklarının kendi ağızlarından yazılmış bir öykü kitabı. Yaşadıkları büyük ve acı kayıplara 'sert yaparak' dayanan kiçük erkeklerin hikayelerini okuyoruz.
Emrah Serbes'in alametifarikası hem komik hem acıklı olabilen diyalogları. Bu kitapta da onları görüyoruz. Çevremizde gördüğümüz arıza, öfkeli gençlerin hikayeleri bunlar. Belki de Behzat Ç.'nin ergenliğinin hikayeleri...

3 yorum:

  1. Behzat C. Ile baslaman isabetli bir secim olmus sevgili polisiye sever... Alkol seven bir polis galiba Behzat C., fetoscu olmasa gerek? Acaba dini butun bir herifin polisiyesi olsaydi nasil olurdu? Cami cikisinda islenen bir cinayet, turbanli bir seri katil, boyle seyler var mi edebi hayatimizda?

    YanıtlaSil
  2. Behzat Ç. Tekel birası içer, 216'yı da dudağından düşürmez. Aslında eskiden rakı da içerdi de, yaptığı bir kazadan sonra artık içmiyor.

    YanıtlaSil
  3. hoşgeldiniz defne,
    umarım uzun soluklu olur. bu arada highsmith zamanı geldi sanırım, çevremde birbirinden habersiz insanlar highsmith okumaya başladı. çok sevdiğim bir yazardır benim de.


    bu arada zeynep,
    çok eskiden leman karikatür dergisinde galiba, çizerini unuttuğum bir polisiye okumuştum. adam eve gelir ve hamile karısını ellerinden tavana asılmış ve karnı yarılarak içindeki ceninin çıkarılmış olduğunu görür. hiç ipucu yoktur. adam korkunç travmalar geçirir. çok, çok üzgün ve şaşkındır. birgün sabah ezanı ile uyanır ve o anda tanri duygusuyla erinç içinde huzura kavuşur ve camii ile ilişkisi sıkılaşan çok dindar bir adam olur. katlanmanın yolunu böyle bulmuştur. tanrı işin içine karşırsa zeynep, mucizelere de inanmanız gerekir ve camii çevresindeki ilişkilerden yola çıkarak, adam çeteye ulaşır vs. nefis bir senaryo ve daha da nefis çizgileri olan bir çalışmaydı. keşke adını hatırlasam da size söyleyebilsem.

    sevgiler ikinize de.

    YanıtlaSil